Sleeve Gastrektomi, midenin %80’lik dilimini oluşturan fundus bölümünün çıkarılmasıdır. Midenin fundus bölümünün çıkarılması ile bu bölümde salgılanan, tıpta ghrelin hormonu olarak adlandırılan açlık hormonunda azalma gerçekleşir. Ghrelin hormonu, fundus bölümünde salgılanan bir peptid proteindir ve beyindeki açlık hissinin önemli bir uyaranıdır. Tüp mide ameliyatı sonucunda midenin fundus bölümünün çıkarılması ile hormonun az salgılanmasına bağlı olarak kişide tokluk hissi oluşur ve kişinin iştahı azalarak kilo kaybına önemli ölçüde katkı sağlayabilir.
Tüp mide ameliyatı; ameliyat sonrası komplikasyon azlığı ve gereksinim halinde malabsorbtif cerrahiye dönüştürülebilmesi nedeniyle günümüzde tüm dünyada uygulanım sıklığı artmaktadır.
Tüp mide ameliyatı genel anestezi eşliğinde, yarım santimlik 5-6 adet delik açılarak yapılan laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntem gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında mideye tüp yerleştirilir, stapler yardımı ile midenin büyük kruvatür bölümü yerleştirilen tüpün ışığında alınır ve 2 cm’ye yakın açılan delikten çıkarılır. Ameliyatın bitmesinin ardından dikiş hattındaki kanamalar kontrol edilir. Ayrıca dikiş hattında herhangi bir kaçağın varlığını kontrol etmek için de mide özel boyalar yardımı ile şişirilir. Kontrol işlemlerinin sonrasında mideye yerleştirilen tüp çıkartılarak karın içerisine yerleştirilen drenaj sistemi sonrasında işlem tamamlanır.
Tüp mide geri dönüşümü mümkün olmayan bir ameliyattır. Ancak gereklilik halinde bypass ameliyatına da dönüştürülebilir.
Vücut Kitle İndeksi (VKİ), 35’in üzerinde ise ve hipertansiyon, tip 2 şeker, insülin direnci, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi yandaş hastalıklardan bir veya daha fazlasına sahipseniz ameliyat için genel olarak uyumlusunuz diyebiliriz.
Vücut Kitle İndeksiniz (VKİ) 40’ın ve yaşınız 18 üzerinde ise bu operasyon için genel olarak uygunsunuz demektir.
Tüp Mide Ameliyatı genellikle 18 ile 65 yaş arasındaki hastalara uygulanmaktadır.
Öncelikle Vucut Kitle İndeksinizin 40’dan fazla olması gerekmektedir. Yapılan tetkikler sonrası uygunsanız heyet raporu çıkarılarak, Tüp Mide Ameliyatının belirli bir kısmını SGK kapsamında özel hastanelerde karşılatabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Laparoskopik işlem (kapalı ameliyat) olduğu için ağrı düşük düzeydedir.
Evet kalabilirsiniz. Tüp Mide Ameliyatı’nın gebelik sürecine etki edici olumsuz bir durumu yoktur. Sadece yeni ameliyat olmuş kişilerin ideal kilo sürecine ulaşması önerilmektedir.
Minumum 12 ay beklenmelidir. Ameliyat sonrası beklenmesi önerilen gebelik süresi 18-24 ay arasıdır.
Tüp Mide ameliyatından sonra ortalama olarak 1 hafta ile 10 gün arası gün arası evde istirahat öneriyoruz. Masa başı çalışacak hastalarımız ortalama 7 gün sonra çalışmaya başlayabilir. Fiziksel aktivite gerektiren işte çalışan hastalarımıza ise 30 gün sonra işe başlamalarını öneriyoruz.
Mide Küçültme operasyonundan sonra yüksek efor gerektiren aktivitelerden ilk 3 hafta uzak durmanızı öneriyoruz.
Ameliyat sonrası düzenli ve vücut şekillendirici sporlar yaparsanız, cildinizdeki sarkma problemini minimuma indirgersiniz. Estetik müdahaleye ihtiyaç duyarsanız ameliyatınızdan en az 12 ay sonra yaptırmanızı öneririz.
Midenin iyileşme sürecini olumsuz etkilememek adına kola, gazoz, soda gibi asitli ve gazlı içeceklerin tüketimi önerilmemektedir. Mineral açısından zengin maden suyu tüketimini ise operasyondan ortalama 3 ay sonra, asidi gidene kadar iyice bekletip, ardından tüketilmesini öneriyoruz
Saçta dökülme olması, tüp mide ameliyatı olanların bir kısmında görülebilmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği bu sorunun en büyük nedenir. Saç dökülmesi kalıcı değildir yaklaşık 7-8 ay sonra dökülen saçlar yeniden çıkar. Beslenme düzeninize, Vitamin ve mineral değerlerinize dikkat ederseniz bu sorun ile hiç karşılaşmayabilirsiniz.
Ameliyattan sonraki ilk altı ay kesinlikle alkol tüketilmesini önermiyoruz. Operasyonun altıncı ayından sonra ise düşük alkollü içkileri sınırlı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Bu web sitesi sağlık hizmeti vermemektedir, insanları bilgilendirmek ve sitemiz hakkında bilgi vermek amacı ile hizmet etmektedir. İnternet sitesinde yer alan bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmez. Site içeriğimizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk siteyi ziyaret eden kişiye aittir.
Adres: Atatürk Mah, Ertuğrul Gazi Sk, Metropol İstanbul, A1 Blok, Kat:47, Daire No:606 Ataşehir/İstanbul
Telefon: +90 (532) 228 33 60
Çalışma Saatleri: Hafta İçi: 09:00 – 17:00, Cumartesi: 09:00 – 13:00