Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

bariatrik-cerrahi-sonrasi-beslenme-1200x801.jpeg

Obezite; “Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlığı bozabilecek anormal aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır.” Obezite sadece bir beslenme veya yetersiz hareket sonucu ortaya çıkan bir estetik sorun değil çok boyutlu kronik; tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesi kesin olarak azaltan ve ölümcül sonuçları olan ciddi bir hastalıktır. Obezite Cerrahisi obeziteyi gidermek amacıyla yapılan cerrahi müdahelelerin tamamınına verilen isimdir ve tıpta “bariatrik cerrahi” denilmektedir.

Ülkemizde ve dünyada artan obezite prevalansı nedeniyle bariatrik cerrahi ameliyatlarına olan ilgi de bu oranda artmıştır. Fakat cerrahi kesin çözüm yolu olarak düşünülmemelidir. Ameliyat sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için bir araç şeklinde düşünülmelidir. Bariatrik cerrahi beslenme alışkanlıklarını bir ömür boyu değiştirecek köklü bir değişim sürecidir. Ameliyat sonrası azalan ve hatta neredeyse tamamen ortadan kalkan iştah durumu ve küçük porsiyonlarla oluşan doygunluk hissi bu ameliyatlar sonrası bireyin sürece uyum ve başarı sağlamasına olanak tanır.

Bariatrik cerrahi sonrası ilk hedef makro (proteinler, karbonhidratlar ve yağlar) ve mikro (vitaminler ve mineraller) besin ögelerinin yerine konulması ve yeterli hidrasyonun (sıvı desteği) sağlanmasıdır.

Bariatrik Cerrahi Operasyonu Sonrası Beslenme Önerileri

  • Operasyon sonrası (operasyonun türüne göre) ‘ Berrak sıvı – püre – yumuşak katı gıda ’ geçişlerini beslenme uzmanınızın kontrolünde adımlandırılmalıdır.
  • Yeterli hidrasyonu sağlayabilmek için günde ortalama 1.5 – 2.5lt. su tüketmeli.
  • Yeterli miktarda protein alınmalıdır.
  • Operasyon sonrası 1 ay gaz problemleri yaşanmaması için sakız
  • çiğnenmemeli ve pipet kullanılmamalıdır.
  • Hiçbir besin çok sıcak veya çok soğuk tüketilmemelidir. Ilık tüketilmelidir.
  • Katı ve sıvı ayrımına dikkat edilmelidir. Katı yiyecek ile sıvı içeceği aynı anda tüketmeyiniz.
  • Alkol, gazlı içecekler ve meyve suları yüksek kalori içerir ve iştahınızı arttırır, bu yüzden uzak durulmalıdır.
  • Besinleri küçük parçalar halinde uzunca çiğneyerek tüketilmelidir. Bir öğünü tüketmek yaklaşık 30-40 dk vaktinizi almalıdır.
  • Operasyon sonrası en az 1 ay kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Ortalama 3-6 ay gaz yapması nedeniyle kuru baklagiller (mercimek,nohut, kuru fasulye vb.) tüketilmemelidir.
  • Yağda kızartma, kavurma gibi yöntemler yerine ızgara, haşlama, buğulama veya fırın yöntemleri seçilmelidir.
  • Bedeninizi ve midenizi en iyi siz tanıyorsunuz ! Doygunluk hissinin gelmeye başladığı an yemeyi sonlandırmalısınız. Tıkanmışlık hissi ve karnınızın ortasında baskı durumu yaşanmamalıdır.
  • Egzersizi mutlaka hayatınıza entegre etmelisiniz !! Operasyon sonrası ilk 15 gün hafif-orta tempoda yürüyüşler, 15 gün sonrasında yüzme ve 2 ay sonrasında ağır sporları yapabilirsiniz.

Unutmayınız, hiçbir yolda tek başına mucize yok. Operasyon sonrası başarı sizin beslenme programınıza uyumunuzla orantılıdır.

Dyt. Seda DOYAN

 



Yasal Uyarı


Bu web sitesi sağlık hizmeti vermemektedir, insanları bilgilendirmek ve sitemiz hakkında bilgi vermek amacı ile hizmet etmektedir. İnternet sitesinde yer alan bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmez. Site içeriğimizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk siteyi ziyaret eden kişiye aittir.




    Adınız

    Telefon No

    Sorunuz



    İletişim Bilgileri


    Adres: Atatürk Mah, Ertuğrul Gazi Sk, Metropol İstanbul, A1 Blok, Kat:47, Daire No:606 Ataşehir/İstanbul



    Çalışma Saatleri: Hafta İçi: 09:00 – 17:00, Cumartesi: 09:00 – 13:00


    Designed by ROAS Project Dijital Pazarlama 2023. All rights reserved.